Courgettebodem voor quiches en pizza’s, de basics

Ik eet graag pizza. En taart. En quiche. Dat is normaal gesproken allemaal niet zo gezond, maar wat als je ze nou maakt met een courgettebodem!

Courgette in de bodem van je quiche? Het klinkt misschien wat vreemd, maar probeer het vooral een keer uit. Je zult merken hoe makkelijk het is om op deze manier wat extra groente te eten.

En hoe lekker! Courgette is van zichzelf natuurlijk vrij neutraal van smaak, dus kan je er allerlei kruiden aan toevoegen om de courgettebodem bij jouw pizza, quiche of hartige taart te laten passen. Denk aan gedroogde basilicum, knoflookpoeder, cayennepeper, rozemarijn, tijm, Italiaanse kruiden, ras el hanout, Provençaalse kruiden… De smaakmogelijkheden zijn eindeloos!

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Pak je rasp en courgette er dan snel bij!

Wat heb je nodig?

1 courgette
1 ei
35 gr havermoutmeel*
kruiden naar keuze
(kokos)olie om in te vetten

*Hoe je aan havermoutmeel komt? Je kan deze meel in sommige winkels gewoon kopen, maar je kan ook simpelweg dezelfde hoeveelheid havermout tot meel vermalen in je blender of met een staafmixer.

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op ongeveer 180 °C. Rasp de courgette.

Leg de courgetterasp in een theedoek en wring deze uit, zodat het vocht uit de courgetterasp wordt geperst. Herhaal dit een paar keer.

Doe de droge courgetterasp in een kom met het ei, het meel en de kruiden. Kneed alles door, totdat het een soort deeg vormt.

Pak een pizza- of quichevorm of simpelweg een ronde ovenschaal. Bedek de bodem met bakpapier en vet de randen in. Heb je geen geschikte vorm of ovenschaal? Dan maak je de bodem gewoon op een bakplaat. Het is dan alleen net wat lastiger om een mooie cirkel en – voor een quiche – opstaande randen te krijgen.

Bedek nu de bodem van je vorm of ovenschaal met het courgettedeeg. Gebruik de bolle kant van een lepel om het deeg te verspreiden over hele bodem. Zorg dat de randen iets dikker zijn. Als je een quiche maakt en de bodem dus met geklutste eieren wil vullen, doe je er goed aan om dikke, opstaande randen maken.

Bak nu de courgettebodem in de oven. Dit hoeft niet erg lang, omdat de bodem later met de pizza-, quiche- of taartvulling nog een keer de oven in zal gaan. Na ongeveer 10-15 minuten is de bodem droog en ietwat gebruind.

Haal de courgettebodem uit de oven en ga aan de slag met je vulling!

courgettebodem voor hartige taarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *