Healthy chocolademousse met zoete aardappel

Dit recept is voor speciaal voor alle chocolate lovers!

Ik ben zelf een echte zoetekauw, dus chocolademousse is een favoriet dessert. Ik heb je eerder al een recept laten zien voor verantwoorde chocomousse van avocado (recept), maar deze nieuwe variant heeft zelfs een flinke dosis groente!

Op instagram liet ik jullie nog flink raden, maar ik verklapte in de titel van dit bericht welke groente aan de basis van deze mousse staat: zoete aardappel! Dit prachtige chocoladeplaatje bestaat hoofdzakelijk uit deze oranje knol. Dat zie en proef je er dus echt niet aan af!

Tip: laat het een nachtje staan en eet de mousse als ontbijt!

Ja, met al die groente is dit dessert zo gezond dat je het zelfs prima kan eten als ontbijt. Maak het dan de avond tevoren! De mousse is nog lekkerder van structuur als deze een nachtje in de koelkast heeft gestaan.

Healthy vegan chocolademousse met zoete aardappel

Wat heb je nodig?

Voor twee flinke porties:

1 zoete aardappel van ongeveer 400 gr
80ย ml amandelmelk
2 el cacao
1 el agavesiroop (vegan) of honing
topping(s) naar keuze

Hoe maak je het?

Maak van de zoete aardappel een zachte puree. Dit kan je doen door de aardappel te schillen en te koken, maar bijvoorbeeld ook makkelijker – minder afwas! – door de aardappel in te prikken met een vork en in de magnetron op hoog vermogen te garen. Afhankelijk van de grootte van de aardappel kost de laatste methode 5 tot 10 minuten. Daarna lepel je het vruchtvlees zo uit de schil.

De zoete aardappel is al natuurlijk al zacht. Toch pureer ik de zoete aardappel nog met de amandelmelk met mijn staafmixer, zodat het een zijdezachte mousse wordt. Hier spatel ik vervolgens de cacao en agavesiroop/honing doorheen. Meng alles goed door elkaar; er mogen geen klontjes achterblijven. Proef de chocolademousse vervolgens. Niet zoet genoeg naar jouw smaak? Voeg dan nog wat agavesiroop/honing toe.

Ik maak mijn dessert graag mooi op, dus spoot ik de chocolademousse met een spuitzak mooi in mijn dessertglaasjes. Dat hoeft natuurlijk niet, je kan het ook gewoon met een lepel of spatel in je dessertglas, weckpotje of whiskyglas lepelen.

Je dessert ziet er pas echt mooi uit, als je het garneert met wat mooie toppings. Muntblaadjes, stukjes framboos of aardbei, gepofte quinoa, fijngehakte hazelnoot, kokos(rasp), popcorn, cacaonibs.. you name it!

Variatietip

Voeg eens wat fijngehakte hazelnoten of stukjes frambozen toe aan de mousse. Dit geeft een lekkere crunch of fris zoetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *