Home-made nasi

home-made nasi zonder pakjes en zakjes

Nasi zonder pakjes en zakjes, kan dat echt?

Toen ik laatst nasi wilde maken en ik mijn vriendin Nasstassia vroeg welke boemboe of kruidenmix zij daarvoor als basis gebruikt, vroeg ze verbaasd of ik daarvoor een standaardpakje gebruik. Zij en haar Thaise vriend koken bijna altijd Aziatisch en maken de boemboes en kruidenmixen dan heel makkelijk zelf. Nou ben ik inderdaad niet van het koken met pakjes en zakjes, maar de smaak van een Aziatische kruidenpasta krijg ik natuurlijk nooit zelf voor elkaar. Wel dus!

Dit recept voor nasi is haast even simpel als kopen met pakjes en zakjes. Je hoeft er ook niet meteen een hele toko voor in te slaan, alle ingrediënten zijn te koop bij de meeste supermarkten en de meeste heb je stiekem waarschijnlijk standaard in huis.

Het recept hieronder kent talloze variaties. Je kan de nasi vegetarisch houden en geen vlees toevoegen, je kan de nasi serveren met koriander en gebakken uitjes, je kan een spiegeleitje bij de nasi bakken en je kan natuurlijk eindeloos varieren met de groente. Ikzelf gebruikte voor het bordje op de foto alleen maar paksoi, prei en paprika. Easy peasy!

Wat heb je nodig?

Voor 3-4 personen:

rijst voor 3-4 personen

groente naar keuze, bijvoorbeeld:
1 paksoi
1 rode paprika
1 prei
bosuitjes
worteltjes
sperziebonen

2 cm gember
2 knoflookteentjes
1 rode peper
2 el sojasaus
2 el oestersaus
1 tl sambal
ketjap naar smaak (bijvoorbeeld 1 el)

koriander naar smaak
gebakken uitjes naar smaak

voor de vleeseter:
1 kipfilet in blokjes
1 tl ketjap
1 tl sojasaus

Erg lekker met een gebakken spiegelei!

Hoe maak je het?

Maak je nasi met kip? Marineer dan eerst je kipfilet in de ketjap en sojasaus. Je bakt de kip in de koekenpan gelijk met de knoflook en gember.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. Snijd ondertussen de door jou gekozen groente.

Snijd de knoflook en gember klein en fruit deze aan in de koekenpan (eventueel met de kip). Snijd de rode peper in ringen en voeg deze ook toe aan je pan. Voeg daarna de groente toe en bak dit even door. De groente mag lekker knapperig blijven, dus wacht niet te lang met de volgende stap.

Voeg de sojasaus, oestersaus, sambal en ketjap toe aan het groentemengsel. Voeg vervolgens de rijst toe en mix alles goed door elkaar. Laat nog even op het vuur staan, zodat smaken goed in de rijst en groente trekken.

Wil je er een spiegeleitje bij? Dan is dit het moment om die te maken!

Snijd de koriander fijn, maar houd ook wat over voor de garnering. Meng de fijngesneden koriander door de nasi en schep de nasi op de borden. Leg je spiegelei op het bord.

Serveer met nog wat koriander en gebakken uitjes. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *