Karlijns recept: pokebowl met garnalen

Gastblog Karlijns Kitchen | Low FODMAP pokebowl met garnalen

Ik schreef laatst uitgebreid over mijn struggles met het FODMAP-dieet (klik hier) en daar bleek ik niet de enige in te zijn. Wat een lieve berichtjes kreeg ik van jullie! De komende tijd zal ik mijn best doen om wat FODMAP-gerechten met jullie te delen, zodat jullie wat inspiratie op kunnen doen tijdens jullie FODMAP-weken. Om te beginnen laat ik een echte FODMAP-expert haar favoriete gerecht met jullie delen!

Karlijn deelt op haar blog en instagram heerlijk veel FODMAP-tips en recepten. Ze deelt haar recepten voor groenterijke bowls en fijne ovenschotels, maar ook voor unhealthy treats zoals prachtige taarten en heerlijke koekjes. Dus ben je net begonnen aan je FODMAP-week of ben je door je eigen inspiratie heen? Neem eens een kijkje op haar blog of insta!

Karlijn over haar recept:

Maartje vroeg mij een tijdje geleden of ik een low FODMAP recept wilde delen op haar blog en dat vind ik natuurlijk super leuk! Ik zal mezelf even voorstellen: ik ben Karlijn en ik deel low FODMAP recepten op mijn blog karlijnskitchen.com. Ik weet zelf al een jaar of 6 dat ik PDS heb (prikkelbare darm syndroom) en sinds bijna 4 jaar eet ik low FODMAP om mijn PDS-klachten onder controle te houden. Toen ik begon met het FODMAP dieet waren er nog vrij weinig low FODMAP recepten te vinden online en daarom ben ik zelf recepten gaan delen op mijn blog. Ik kwam er na een tijdje achter dat het FODMAP dieet helemaal niet zo beperkend was als ik dacht en dat er nog genoeg lekkere dingen waren die ik kon eten. Ik merkte dat heel veel mensen die net begonnen met het FODMAP dieet helemaal niet meer wisten wat ze moesten eten. Er zijn ineens zoveel beperkingen en dat maakt het super lastig. Ik had dat in het begin ook meegemaakt en ik wilde ze graag helpen door mijn recepten te delen. Zo is mijn blog ontstaan en dat doe ik nu eigenlijk nog steeds, met heel veel plezier!

Ik kwam erachter dat het FODMAP-dieet helemaal niet zo beperkend was en dat ik nog genoeg lekkere dingen kon eten!

Maartje vroeg mij of ik mijn favoriete low FODMAP recept wilde delen. Een lastige vraag, want er zijn veel te veel dingen die ik lekker vind. Een van de dingen waar ik groot fan van ben (en ik ben vast niet de enige) is sushi. Ik eet het heel graag in restaurants, want het is vaak een relatief veilige low FODMAP keuze en super lekker. Thuis ben ik niet zo van het zelf sushi rollen, want dat vind ik te veel gedoe, haha. Dus dan ga ik liever voor een sushibowl of pokebowl. Ik maak mijn pokebowls heel graag met gerookte zalm, rauwe zalm of rauwe tonijn, maar voor dit recept ben ik eens voor iets anders gegaan: namelijk garnalen! En die optie bevalt ook heel goed!


 Gastblog Karlijns Kitchen | Low FODMAP pokebowl met garnalen

Low FODMAP pokebowl met garnalen

Wat heb je nodig?

Voor twee personen:

  • 160 g witte rijst
  • een scheutje rijstazijn (let goed op de ingrediënten, bij sommige merken zit er fructose in en dat is niet low FODMAP)
  • 200 g garnalen (ik gebruikte diepvries garnalen)
  • 200 g komkommer, in plakjes
  • 80 g wortel julienne
  • ¼ avocado*
  • kiemgroenten
  • sesamzaadjes
  • 2 el vissaus
  • 3 el sojasaus

*⅛ avocado per portie is low FODMAP. Op de foto zie je dat ik iets meer gebruik, dit komt omdat ik avocado al heb getest en weet dat ik iets meer tolereer. In de eliminatiefase kun je het beste maximaal ⅛ per persoon aanhouden.

Hoe maak je het?

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd ondertussen de komkommer en de avocado in plakjes.
  3. Verhit een beetje olie in een pan. Bak de diepvries garnalen in een paar minuten gaar. Als de garnalen nog bevroren zijn als je ze in de pan doet, zal er veel vocht vrijkomen. Giet dit even af. Voeg op het einde de vissaus en de sojasaus toe en laat dit een minuutje pruttelen.
  4. Giet de rijst af. Voeg een scheutje rijstazijn toe en schep door elkaar. Verdeel de rijst over twee kommen.
  5. Verdeel dan de garnalen, komkommer, wortel julienne, avocado en kiemgroenten over de kommen. Strooi er als laatste nog wat sesamzaadjes overheen en serveer eventueel met wat extra sojasaus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *