Knolselderijstamppot met rode biet

 

Yes, winter is coming: het stamppotseizoen is geopend!

De stamppot is natuurlijk het meest winterse recept denkbaar. Een oerhollandsĀ warm dampend bordje stamppot is niet alleen heerlijk vullend, maar meestal ook heel simpel te maken. Een kwestie van prakken of stampen en de resterende ingrediĆ«nten door de stamp heen roeren. Easy peasy!

En dat hoeven natuurlijk niet altijd bekendeĀ klassiekers als andijviestamp of hutspot te zijn. De opties zijn eindeloos! Wat dacht je bijvoorbeeld van zoete aardappel met kerrie en andijvie (klikĀ hier)? Of deze roze knolselderijstamppot met kikkererwten en rode biet, is dat geen plaatje?

Knolselderij is helemaal van het winterseizoen, dus bij uitstek een ideale stamppotgroente. De knol vormt in dit recept de basis van de stamp en maakt deze stamppotvariant met zijn bijzondere smaak weer heel anders dan je gewend bent. De combinatie met de zoete smaak van rode biet leende ik van de Allerhande en is een topper. Nog wat kikkererwten erbij om de knolselderijstamppot wat extra vulling teven en we zijn weer een – kleurrijk – stamppotrecept rijker.

Wil je vaker stamppot eten? Hier vind je nog meer van mijn recepten.

Wat heb je nodig?

voor 2 porties:

2 rode bieten, geraspt
1 knolselderij, geschild en in stukjes
200 gr kikkererwten (uitlekgewicht 130 gr)
2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
peper, zout, kaneel

Hoe maak je het?

Schil de knolselderij en snijd in kleine stukjes. Kook de knolselderijstukjes gaar.

Giet de knolselderij af (maar bewaar wat kookvocht).Ā StampĀ de gekookte knolselderij met peper, zout en kaneel met een vork of stamp met een stamper tot de basis van je stamppot. Voeg wat kookvocht toe, als de stamppot niet smeuiig genoeg is. Er mogen best wat stukjes in de stamppot overblijven; het hoeft geen puree te worden.

Laat de kikkererwten uitlekken (wat te doen met het vocht? Klik hier!).Ā Snijd de sjalotjes en teentjes knoflook fijn en fruit deze aan. Voeg de kikkererwten toe en laat de pan even opstaan, voordat je ook de geraspte rode biet toevoegt en die met het geheel opwarmt.

Lepel het rode bietmengsel door de gestampte knolselderij en meng het geheel. De stamppot kleurt hierdoor mooi roze.

Verdeel de roze knolselderijstamppot over twee borden en eet smakelijk!

Follow my blog with Bloglovin

Knolselderijstamppot met rode biet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *