Oosterse boerenkoolstamppot

Afgelopen maandag was het boerenkooldag, zo zag ik overal op instagram. En ik snapte gelijk waarom dat soort dagen in het leven wordt geroepen, want ik kreeg meteen zin om zelf weer eens met boerenkool aan de slag te gaan! En nu het winter wordt en ik me weer onderdompel in de stamppotten, moest dit natuurlijk een boerenkoolstamppot worden.

In plaats van een klassieke variant met aardappelen, boerenkool en spekjes liet ik mij door Allerhande verleiden tot een Oosterse variant. In plaats van normale aardappels gebruikte ik – favoriet in mijn keuken – zoete aardappels. De curry, kokosmelk, sojasaus en hoisinsaus klinken misschien als een gekke toevoeging aan een stamppot, maar geloof me: probeer het uit!

Wat heb je nodig?

Voor 2 porties:
ongeveer 750 gr zoete aardappel
ongeveer 200 gr boerenkool
75 gr groene curry (zoals deze)
een scheutje kokosmelk
1 el sojasaus
1 el hoisinsaus
10 bosuitjes
sesamzaadjes

Hoe maak je het?

Schil de zoete aardappelen en kook deze gaar in water. Voeg tijdens het koken de currypasta aan het kookwater toe. Doe hier na een paar minuten, als de aardappelen bijna gaar zijn, ook de boerenkool bij en kook die kort met de aardappelen mee.

Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een koekenpan. Laat deze vervolgens afkoelen. Snijd de bosuitjes in ringen en bak deze vervolgens ook aan. Je kan de bosuiringen natuurlijk ook gewoon rauw toevoegen, maar dit vind ik zelf lekkerder.

Giet de zoete aardappelen met boerenkool af. Voeg de kokosmelk, sojasaus en hoisinsaus toe. Stamp tot een stamppot.

Verdeel over twee borden. Garneer de Oosterse boerenkoolstamppot met de bosuitjes en sesamzaadjes.

Serveertip

Voor de vleeseters onder ons: de stamppot is ook heerlijk met Oosterse gehaktballetjes. Gehaktballetjes geef je makkelijk een Oosterse smaak door deze te bakken in een bodempje water met sojasaus, sambal en eventueel wat currypasta of pepertjes.

Of maak het jezelf makkelijk en kies net als in het recept van Allerhande voor speklapjes!

Follow my blog with Bloglovin

Oosterse boerenkoolstamppot

2 Responses to “Oosterse boerenkoolstamppot

  • Hallo Maartje,

    Kan het zijn dat je een aantal zaken overslaat? Zoals wanneer de curry erbij moet in het kookproces (doe je die dan in het water?), hoelang de aardappels moeten koken en hoe veel dan “een paar minuten” is. De bosuitjes zou ik ook niet “aan” bakken, wat bedoel je daarmee? Erg onduidelijk als je het mij vraagt, sorry. Het recept zelf IS het recept van Allerhande toch? Geen variant op, of wel?

  • Hoi Jiska!

    Bedankt voor je feedback! De curry voeg je inderdaad toe aan het kookwater en hoe lang je de zoete aardappelen kookt, is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je aardappelen. Kleine aardappelen zijn sneller gaar dan grote. Ik heb dit ook toegevoegd aan de tekst van het recept. Is het je zo duidelijker?

    Ik heb het originele recept wat aangepast (andere hoeveelheden, zoete aardappelen i.p.v. gewone aardappelen en zonder speklap, maar met Oosterse gehaktballetjes), maar probeer vooral de variant van Allerhande eens uit. Veel kookplezier! -xx- Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *