Tapenade van aubergine en tomaat

Work in progress: tapenade van aubergine en tomaat

 

De kerstdiners waren weer heerlijk overdadig, wat heb ik genoten! En een paar van de gerechtjes waren niet eens zo ongezond, haha. Zo was ik zelf op Tweede Kerstdag verantwoordelijk voor het voorgerecht en maakte ik daarvoor mijn pompoensoep met appel en rode peper met een breekbrood én deze heerlijke tapenade van aubergine en tomaat! De tapenade is lekker snel en simpel te maken: de oven en daarna de blender of staafmixer doen eigenlijk al het werk.

Aangezien in de tapenade maar liefst een hele aubergine en tomaat zijn verwerkt, levert dit recept nogal een flinke schaal op. Mijn tip als er wat overblijft, voeg wat water toe om de tapenade wat dunner te maken en gebruik deze als pastasaus! Ik voegde aan de saus nog kip, wat courgette, en gesnipperd uitje en wat groene en gele paprika toe. Heerlijk!

Wat heb je nodig?

1 aubergine
1 tomaat
1/4 chilipeper
1 blikje tomatenpuree
kruiden naar kuizen (ik gebruikte tijm, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder, peper en zout)
(kokos)olie

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine doormidden en snijd hierin een raster, zoals je op de foto ziet. Snijd de tomaat in stukjes en de chilipeper in kleine stukjes. Leg dit alles op een met bakplaat met bakpapier, vet het in met (kokos)olie en bestrooi met zout. Zet de plaat ongeveer 20  à 25 minuten in de oven. Zet de oven daarna weer uit.

Hierna blend of pureer je de ingrediënten uit de oven met een blikje tomatenpuree en de kruiden naar keuze tot een tapenade (in de blender of met een staafmixer bijvoorbeeld).

De tapenade kan je koud of warm serveren. Heerlijk met een zelfgemaakt breekbrood, maar ook als pastasaus voor je courgetti!

Enjoy!

Follow my blog with Bloglovin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *