Wereldrecepten: 10x food around the world

Wereldgerechten | Zuid-Amerikaanse empanada's

Zuid-Amerikaanse empanada’s

Ik ben misschien opgegroeid met de Hollandse combinatie van aardappels, vlees en groente, maar tijdens mijn reizen en door het proeven van de verschillende keukens die Rotterdam aanbiedt, ben ik gek geworden op de wereldkeuken. In vrijwel ieder land dat ik tijdens mijn reizen bezoek, proef ik van het lokale eten en doe ik nieuwe favorieten op.

In Thailand werd ik verliefd op de Aziatische rijst- en noedelsoepjes, in Vietnam leerde ik tijdens een kookcursus zelf Vietnamese springrolls (een soort loempia’s) maken en tijdens mijn reis door Chili en Argentinië at ik bijna iedere dag Zuid-Amerikaanse empanada’s in alle soorten in maten. Al dat heerlijke eten inspireert natuurlijk ook om zelf de keuken in te gaan! Zo kwam ik vorig jaar in Oostenrijk op het idee om mijn eigen healthy schnitzels te maken, leerde mijn Asian friends me de ins and outs van Thaise rijstsoep en heb ik de lessen van de Vietnamese kookcursus ook thuis toegepast.

Natuurlijk heb ik het resultaat van deze kookexperimanten al lang met je gedeeld op deze blog. Van een verantwoorde Italiaanse pizza alla Norma tot een groenterijke Arabische aubergineschotel! Voor de reisluchtige lezer of juist voor de thuisblijvers deze zomer geef ik je hier een overzicht van tien van mijn favoriete wereldrecepten.

Wat is jouw favoriet?

Wereldgerechten | Healthy kipschnitzel

Oostenrijkse kipschnitzels

1. Oostenrijkse schnitzels

Tijdens een trip in Oostenrijk vorig jaar at ik een paar geweldige lokale kipschnitzels en besloot ik: dit ga ik ook thuis maken. And so I did! Geïnspireerd door een recept uit Foodies Magazine maakten een vriendin en ik heerlijke kipschnitzels met citroenrasp en peterselie. In het recept van Foodies Magazine wordt het paneermeel van broodkruim gemaakt, maar ik herinnerde me nog van mijn kipnuggets dat je ook een heerlijk krokant – en gezond! – korstje kan maken met havermout en havermoutmeel. Het resultaat? Té lekker!

2. Aziatische pompoencurry

Hmm, de curry is echt niet weg te denken uit mijn keuken. Wat ben ik hier dol op! Deze versie zit boordevol groente – pompoen, bloemkool, zoete aardappel, kikkererwten – en is geschikt voor de vegan eter. Er zit misschien lekker herfstige pompoen in dit recept, maar geloof me: met deze curry waan je je eventjes aan de andere kant van de wereld in het zonnige Azië!

Wereldgerechten | Pompoencurry met gember, zoete aardappel en bloemkool

Aziatische pompoencurry met gember, zoete aardappel en bloemkool

3. Zuid-Amerikaanse empanada’s

Heb je wel eens empanada’s gegeten? Ik ben er dol op. Binnen no time brengen deze pasteitjes me terug naar mijn reis door Argentinië en Chili in 2013. Daar at ik ze bijna iedere dag! Je hebt meerdere varianten. Pollo (kip), carne (rundvlees), jamon (ham), queso (kaas) of een combinatie daarvan zie je het meest. Omdat ik dol ben op veggies en op gezonde varianten van mijn food favourites, maakte ik een variant met allerlei groente. Ik voegde er wel een beetje kaas aan toe, maar als je plantaardig eet, laat je dit weg en heb je vegan empanada’s!

4. Italiaanse lasagne

De Italiaanse keuken is misschien wel de meest geliefde van allemaal, maar staat ook bekend om ongezonde maaltijden met veel kaas en pasta. No worries! Deze vega lasagne zit vol met veggies en de pastabladen verruil je (grotendeels) voor courgette. Met deze healthy variant sla je dus juist een goede voorraad vitamientjes en voedingsstoffen in. Ideaal!

5. Hollandse stamppot

Hoe gek we ook op wereldgerechten zijn, de Hollandse keuken heeft ook zo zijn heerlijke klassiekers. In de winter – en vaak zat ook in de zomer – doe ik mij tegoed aan de lekkerste stamppotjes. Mijn favoriet is een variant met zoete aardappel, spinazie en een gekookt eitje. Deze stamppot is niet alleen super easy te maken, maar ook heerlijk voedend, stampvol groente én o zo lekker. Dat laatste komt door mijn geheime ingrediënt dat zo bijzonder lekker combineert met zoete aardappel. Nieuwsgierig? Check het recept en probeer het uit!

6. Thaise rijstsoep

Zeg je Aziatisch eten, dan zeg je rijst- en noedelsoep. Tijdens mijn reizen door Azië at ik de heerlijkste soepen. En thuis? Hier eet ik de lekkerste soepen bij mijn vriendin Nasstassia en haar Thaise vriend. Deze rijstsoep is een recept uit hun keuken. Zo simpel te maken en ook zo lekker! Je kan ook nog eens eindeloos variëren in smaak door zelf je garnering en smaakmakers te kiezen!

Wereldgerechten | Thaise rijstsoep

Thaise rijstsoep

7. Arabische aubergineschotel

De Arabische keuken kenmerkt zich door typische kruiden en door het gebruik van ingrediënten als couscous en aubergine. Ik combineerde de Arabische klassiekers tot deze aubergineschotel met gemarineerde kipstukjes en home-made aubergine-tomaattapenade. En zei ik Arabisch kruiden? Wat dacht je van saffraan, komijn en ras el hanout. Heerlijk!

8. Italiaanse pizza alla norma

Waar ik eerder al beweerde dat Italiaanse lasagne niet ongezond hoeft te zijn, zeg ik nu hetzelfde van jouw geliefde pizza. Norma is echt een klassieker en ook een van mijn favoriete pizzavarianten. De combinatie tussen aubergine en tomaat vind ik hemels! En dat kan prima gezond. Pizza verantwoord? Yes! De bodem van deze pizza maak ik zelfs van groente. Hoe? Check het recept!

Wereldgerechten | Pizza alla Norma van bloemkool

Italiaanse pizza alla Norma van bloemkool

9. Duitse Flammkuchen

De klassieke Duitse flammkuchen maak je met spekjes, ui en crème fraîche, maar op een kerstmarkt in Keulen at ik ook heerlijke varianten met allerlei groente. Daarop geïnspireerd maakte ik twee vega verantwoorde flammkuchen! Eentje met tomaat, paprika en verse basilicum, een ander met crème fraîche, spinazie en geroosterde pijnboompitten. Het kost even wat tijd als je de flammkuchen from scratch maakt, maar het resultaat is zo lekker! En cheaten kan natuurlijk ook altijd nog, dan zoek je in de supermarkt een geschikte bodem.

10. Vietnamese springrolls

Ik sluit deze parade aan wereldrecepten af met mijn all time favourite: Vietnamese springrolls! Springrolls worden ook wel verse loempia’s genoemd. Anders dan de in Nederland erg bekende loempia’s eet je deze variant ‘rauw’. Hier komt geen frituur aan te pas. Dat maakt deze springroll natuurlijk ook geschikt voor de healthy keuken! Maak even een omweg langs de toko voor de beste hoisinsaus en rijstvellen – of zoek ze in de schappen van de wat grotere supermarkt – en kies je favoriete veggies. Ik maak de loempia’s graag als avondeten, dus vul ik ze niet alleen met groente, maar ook met meer vullende ingrediënten als kipstukjes en omeletrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *