Gezond broodbeleg

Hollanders zijn gek op hun bammetjes! Bij het ontbijt,Ā de lunch, een broodje vooraf bij het avondeten… In veel gezonde voedingspatronen wordt brood volledig gebannen, maar ik vind dat nergens voor nodig. Ik ben zelf ook dol op brood en eet dit nog steeds met liefde!

Ik geloof er niet in om bepaalde voedingsmiddelen helemaal uit te bannen. Ik geloof juist in variatie. Dus nee, het lijkt mij niet goed voor je lichaam om bij iedere maaltijd brood te eten. MaarĀ met regelmaatĀ een broodmaaltijd eten doe ik zelf ook. In het kader van variatie probeer ik dan wel steeds voor ander, overigens wel altijd bruin, brood te kiezen. Speltbrood, brood met pitjes en zaden, heel donker brood, minder donker brood, zelfgebakken brood…Ā ik vind het allemaal lekker!

Daarnaast varieer ik graag met mijn broodbeleg.Ā Natuurlijk besmeer ik mijn boterhammen dan niet steeds met dikke lagen boterĀ en het allerzoetste broodbeleg (al word ik ook erg happy van wat heerlijke Nutella op zijn tijd). Er zijn genoeg gezonde – en ook vega enĀ vegan –Ā opties! Sterker nog: er zijn zo veel gezonde opties voor broodbeleg dat ik er – ook weer in het kader van de variatie – voor kies omĀ minder boterhammen te eten en juist uit te pakken met een combinatie vanĀ verschillende soorten broodbeleg. En ook daarvoor geldt weer: VARIEER!

gezond broodbeleg: avocado, hummus, ei, veggies

Mijn favoriete broodbeleg is hummus. Ook groentespread is een goed alternatief en simpel bij de supermarkt te koop. En wat dacht je van gezonde pesto? Hummus vind je van talloze merken en in allerlei smaken bij de supermarkt. Maar maak je graag je eigen spread? Hier vind je mijn hummusrecepten, maar probeer bijvoorbeeld ook eens eenĀ eigenĀ healthy pesto of een pompoen- ofĀ erwtenspread.Ā Ik combineer mijn hummus eigenlijk altijd met ander lekkers en juist daarom is dit beleg bij mij favoriet. Er zijn eindeloos veel variaties! Zo kan je de hummus combineren met allerlei (gegrilde) groente, plakjes komkommer, zongedroogde tomaatjes, kiemen of tuinkers, geroosterde pijnboompitten en allerlei slasoorten. Of nog beter: combineer!

Naast veggies zijn ook fruit een heerlijk broodbeleg, zeker voor de zoetekauw. Wat dacht je van een boterham met (warme, gekarameliseerde) banaan, aardbei of zelfgemaakte healthy chiajam? Dit is weer heerlijk te combineren met snippers pure chocolade of geraspte kokos.

Avocado kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Er zijn maar weinig mensen die hun voedingspatroon als ‘healthy’ omschrijven en niet met regelmaat een lekkere avocado verorberen. Je kan de avocado verwerken in een heerlijke home-made avocadospread (klik hier). Maar je kan hetĀ ook gewoon ‘puur’ eten met misschien wat peper en zeezout. En wat dacht je van een combinatie met een eitje, kip- of kalkoenfilet, komkommer en/of cherrytomaatjes? Let wel op: een avocado is erg goed vanwege zijn gezonde vetten, maar ook wel calorierijk.

Gooooooood morning! šŸŒž

A post shared by Maartje šŸ’‹ (@healthymaartje) on

Een ei hoort erbij! Gekookt, gebakken, gepocheerd… Een ei levert je fijn wat eiwitten op en wat is het toch lekker. Vanwege mijn bakliefde heb ik altijd een doos eieren in huis, ideaal! Met wat peper en zout of gecombineerd met ander lekkers, een eitje verschijnt bij mij regelmatig op mijn boterham. De lekkerste combinaties met een gekookt, gebakken of gepocheerd eitje zijn wat mij betreft pesto, zongedroogde tomaatjes, avocado, kip- of kalkoenfilet, zalm en/of cherrytomaatjes.

Tot slot nog een kleineĀ ode aan de pindakaas, notenpasta en tahin (sesampasta). Noten zijn misschien erg calorierijk, maar bevatten ook veel gezonde vetten. Verwekt in een pasta zijnĀ ze heerlijk op je boterham! Pindakaas combineert echt heerlijk met wat sambal, banaan of wat pure chocolade. Nom nom! Probeer er dan overigensĀ wel op te letten dat je een variant neemt zonder toegevoegde suikers. En let ook op met notenpasta. Net als avocado zitten noten vol met goede vetten, maar zijn ze wel calorierijk.

Mijn favoriete combinaties? Deze zijn echt top:

  • Hummus met gegrilde courgette en paprika.
  • Pindakaas met banaan.
  • Zalm met een gekookt eitje en pesto.
  • Aardbeien met kokosrasp.
  • Avocado, peper en zout, met een spiegeleitje.
  • Hummus met zongedroogde tomaatjes, komkommer en geroosterde pijnboompitten.
  • Kalkoenfilet met zelfgemaakte pesto.
  • Hummus met komkommer, cherrytomaatjes en kiemen.

Variatietip

Wissel je boterhammen eens in voor een wrap, volkoren crackers, pitabroodjeĀ of rijst- of maiswafels!

Favoriete maaltijd van de dag! šŸ’• #ontbijtfeestje

A post shared by Maartje šŸ’‹ (@healthymaartje) on

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *