Vijf keer: gezonde soepen

pompoensoep met appel en rode peper

Deze winter stond bij mij in het teken van soep! Na een flinke griep in januari ben ik een beetje in mijn griep-/soepfase blijven hangen. Ik was helemaal vergeten hoe lekker soepjes zijn in de winterperiode. Zelfgemaakte soep is echt ideaal als warme lunch en de perfecte manier om zonder veel moeite je dagelijkse groente binnen te krijgen!

Nu de dagen beginnen te lengen en de lente voor de deur staat, leek het mij tijd voor een recapitulatie met mijn vijf soepfavorieten!

1. Tomatensoep

De klassieker onder de soepen: tomatensoep met ballen. Ik breng de soep altijd op smaak met basilicum en – misschien wat minder gebruikelijk, maar echt een aanrader! – een theelepeltje sambal. De ballen zijn uiteraard optioneel; de soep is voor vegetariërs en veganisten ook heerlijk zonder.

Tomatensoep

2. Pompoensoep

Pompoen is een persoonlijke favoriet en soep deze winter natuurlijk ook. De combinatie daarvan moest wel leiden tot niet één, maar twee recepten voor pompoensoep! Meestal maakte ik mijn pompoensoep met appel en rode peper (heerlijk, het recept vind je hier!). Maar omdat ik een keer wilde variëren, maakte ik ook een pompoenwortelsoep, waarin ik naast de pompoen een uitje en winterpeen in verwerkte (het recept vind je hier). Ook deze variant werd meteen favoriet!

3. Zoete aardappelsoep

Ik ben gek op zoete aardappel – als patat, op een hartige taart, in vegan muffins of in een chocoladetaart – dus het leek me heerlijk om ook zoete aardappel in een soep te verwerken. Ik maakte daarom een stevige zoete aardappelsoep met – naast de zoete aardappel natuurlijk – paprika en rode ui en verse basilicum en rozemarijn.

Courgettebroccolisoep

4. Courgettebroccolisoep

Courgettebroccolisoep is wat minder traditioneel en daarom net wat verrassender om je gasten voor te schotelen! Ik maak mijn courgettebroccolisoep met een rode ui, flink wat peper én munt. Net als de meeste soepen is ook deze soep snel en simpel te maken. Vijf minuten snijwerk, that’s it!

5. Pastinaaksoep

Pastinaak is familie van de bekendere winterwortel en wordt tegenwoordig gerekend tot de ‘vergeten groenten’. Dat ‘vergeten’ valt voor mijn gevoel inmiddels wel weer mee, want deze groente is juist heel erg hip en in de meeste supermarkten gewoon te vinden. De smaak van pastinaak is heel uitgesproken. Het zit een beetje tussen peen en knolselderij in. Ideaal voor een smaakvolle en romige soep dus!

pastinaaksoep

Nog een laatste soeptip: heb je zo’n grote pan soep niet direct nodig? Soep kan je heel goed invriezen en bewaren voor een ander moment!

Wat is jouw favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *