Culinairesse’s recept: herfstige granola

Havermout is onwijs gezond en zo bijzonderĀ veelzijdig. Je kan ermee ontbijten als een koning enĀ de lekkerste taarten en snacks mee maken!

Ik snap daarom wel waarom Culinairesse Debs graag ontbijt met dit tovergraan. Op haar instagram zag ik al vaker de lekkerst plaatjes van haar granola voorbij komen, dus vroeg ik haar of ze dit recept niet met ons wilde delen. And lucky for us, she did! Speciaal voor ons maakte ze de perfecte granola voor bij deze tijd van het jaar.

Culinairesse over haar recept

Havermout is al jarenlang een standaard ingrediƫnt in mijn keukenkastjes. Als kind genoot ik al regelmatig van een kommetje havermoutpap met melk en suiker, en ondertussen is mijn liefde voor het graan zo ver ontwikkeld dat ik bijna dagelijks op zoek ben naar nieuwe receptjes om uit te proberen. Gelukkig is dat absoluut geen lastige opgave, want bijna niets is zo veelzijdig als haver! Van taartjes tot pannenkoeken en van pizzabodems tot quiche: ik gebruik het overal in. Maar ƩƩn van mijn favorieten blijft toch de klassieker waarvan ik vandaag een receptje ga delen: granola.

Bijna niets is zo veelzijdig als haver: van taartjes tot pannenkoeken en van pizzabodems tot quiche!

Deze ontbijt-mix is in verschillende vormen en maten te vinden in de supermarkt, zeker als je de tientallen soorten cruesli en muesli ook meetelt. Ik vind het persoonlijk Ć©Ć©n van de lekkerste maaltijden om de dag mee te beginnen, maar jammer genoeg is het vaak ongezonder dan ik zou willen, of simpelweg te duur. Daarom maak ik het graag zelf. Niet alleen kan ik op die manier geld besparen, maar het is ook een stuk gezonder dan veel suikerige voorverpakte versies in de winkel. Daarnaast kan ik het zelf elk smaakje geven dat ik wil! Vandaag ging ik voor mijn favoriete gezonde variatie: herfstgranola met ahornsiroop en zaden.

In vergelijking met veel andere soorten ontbijtgranen is deze granola laag in suiker en redelijk eiwitrijk, zeker als je het eet met wat melk of Griekse yoghurt. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om genoeg eiwitten te eten, omdat ik redelijk veel beweeg. Ook zorgt een eiwitrijk ontbijt ervoor dat je langer vol zal zitten, dus het is een goede kick-start voor je dag!

Home-made herfstige granola van Culinairesse | Gastblog | Havermout granola


Home-made herfstgranola

Wat heb je nodig?

150 gram havermout, ik gebruik half grove vlokken, half normale vlokken
3 el volkorenmeel
2 el Blueband ā€˜bak en braadā€™ of een andere vloeibare olie
2 el geschaafde amandelen
2 el pompoenpitten
2 el zonnebloempitten
2 el ahornsiroop
1 tl kaneel
snuf zout naar smaak

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Mix alle ingrediƫnten samen in een kom en roer tot de boter en ahornsiroop goed door de havermout verspreid is.

Spreid het mengsel uit in een ovenschaal met bakpapier. Hoe groter het oppervlak van de schaal, hoe knapperiger de havermout zal worden.

Bak de granola 40 minuten lang en roer om de 10 minuten even door. Op die manier zorg je ervoor dat je geen zachte stukjes krijgt.

Je kunt de granola een Ć  twee weken bewaren in een gesloten pot, maar zo lang zul je de verleiding waarschijnlijk toch niet kunnen weerstaan (en als je dat wel kan, dat doe je dan beter dan ik!).

Enjoy!

Culinairesse's home-made granola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *