6x Recepten voor groenterestjes

Munt-couscoussalade met ras el hanout

Verwerk je groenterestjes in je salade!

Een halve paprika, een paar handjes spinazie. Er zijn ook nog drie tomaten over en er staat nog een half potje zwarte bonen. En ligt daar niet ook nog een winterpeen en een stuk flespompoen? Het is soms best moeilijk om al die restjes een nieuwe bestemming te geven, zeker als ik een nieuw recept in mijn hoofd heb zitten dat ik graag wil uitproberen.

Zonde, zonde, zonde.. dus stel ik dat nieuwe recept een dagje uit en ga ik aan de slag met alle restjes. Maar wat ermee te doen? Wat zijn nou de perfecte dishes om je leftovers in te verwerken?

1. Wraps

Deze oplossing staat met stip op nummer 1! In wraps doe ik vrijwel nooit dezelfde groentes en meestal gebruik ik ze daarom om mijn groenterestjes te verwerken. Tomaten, paprika, bonen, erwten, kastanjechampignons, mais, courgette.. anything will do! Smeer een laag hummus of een lekkere tapenade op de wrap en vul het met je favo groente.

2. Groentesmoothies

Smoothies zijn niet alleen ideaal om je dagelijkse dosis veggies op te krikken, maar ook om je laatste beetjes groente een bestemming te geven. Vooral groente bladgroente doen het goed in smoothies. De combinatie met banaan is echt heerlijk (recept)! Maar  niet alleen bladgroentes krijgen zo een nieuwe bestemming, ook rode biet combineert bijvoorbeeld heerlijk met banaan en wat kokosmelk (recept)!

groene spinaziesmoothie

Drink your veggies!

3. Curry

Hmm, dit is echt een van mijn favorieten. Dit gerecht is ook prima zonder vlees te maken en als je een currypasta zonder garnalen weet te vinden, kan ook iedere vegetarische en vegan eter aanschuiven. En.. het is het ideale gerecht om allerlei soorten groente in te verwerken! Heb je pompoen, tomaat, paprika, zoete aardappel, bloemkool of erwten over? Een curry it is! Dit is mijn favoriete curryrecept. In het recept lees je mijn favoriete groentes, maar gebruik vooral wat je nog hebt liggen!

4. Soep

Dit is een inkopper: een soepje kan natuurlijk niet ontbreken. Natuurlijk moet je wel ietwat selectief zijn, omdat niet alle smaken goed met elkaar combineren, maar erg moeilijk is dat nou ook weer niet. Wat inspiratie nodig? Check mijn soeprecepten! How about courgette en broccoli? Bloemkool en linzen? Pompoen en wortel?

tomatenbonenstoof

Stoof met tomaat en bonen

5. Salades

Maak een salade! Ook dit is nou weer zo’n gerecht waarin je echt van alles kwijt kan. Als je sommige groente rauw niet zo lekker vindt, grill het dan even in de oven of in een wok. Ik vind aubergine bijvoorbeeld gegrild een stuk lekkerder (en de combi met gegrilde tomaat is echt heerlijk!). En gegrilde paprika? Yummie! Gooi er wat couscous, quinoa of bonen bij en je groenterestjes vormen een ideale maaltijdsalade.

6. Groentestoof

Last but not least, maak een groentestoof! Hiervoor gebruik je bij voorkeur de wat hardere groentes die je lekker lang kan stoven, zoals wortel, pompoen, ui, bonen en knollen. Combineer dit met bijvoorbeeld tomaat en wat kruiden en voeg vooral al je andere groentekliekjes aan je stoof toe. Laat alles lekker op laag vuur pruttelen. Hier heb je geen omkijken aan! Inspiratie nodig? Ik ben gek op deze aubergine-pompoenstoof en deze stoof met tomaten en bonen!

Heb jij nog tips? Tell me in the comments!

Courgettebroccolisoep

Hmmm, courgette-broccolisoep!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *