Tante Toos Suikerloos: Snoep zonder Troep

Workshop bij Tante Toos Suikerloos

Over gezond muffins en taarten bakken kan ik je van alles vertellen, maar hoe je gezond snoep maakt? Dat weet ik sinds kort ook door de workshop Snoep zonder troep van Tante Toos Suikerloos, een superleuk cadeau voor mijn verjaardag!

Tante Toos heet eigenlijk Elze – maar dat rijmt natuurlijk niet zo goed op suikerloos – en vertelt aan het begin van de workshop over haar ervaringen met gezond eten. Nadat ze haar voedingspatroon had omgegooid en een expert was geworden op het gebied van gezond eten, wilde ze haar zoontje ook gezond snoep kunnen voorzetten. Ze ging aan de slag met matjes en gummies: snoep zonder troep! Dat bleek een succes en inmiddels liggen haar matties in de winkel en kan je bij ‘Tante Toos’ kindertraktaties bestellen!

Snoep zonder troep | Tante Toos Suikerloos

Foto: Tante Toos Suikerloos

Snoep van fruitleer

Elze geeft daarnaast workshops bij Flowers & Sours (Coolhaven 148A in Rotterdam, website) zodat je ook zelf aan de slag kan met haar gezonde snoepgoed. In haar workshop vertelt ze eerst over de theorie achter haar snoep, dus over gezond eten en de negatieve effecten van suiker op ons lijf en ons humeur. Vooral snoep bevat natuurlijk veel slechte suikers, maar dat is volgens ‘Tante Toos’ helemaal niet nodig. Zij maakt haar snoep op basis van fruit en honing. En dat blijkt supersimpel te zijn!

De matties maken we van wat ook wel ‘fruitleer’ wordt genoemd. Een wat dikke fruitsmoothie strijken we uit over een bakplaat en zetten we vervolgens heel wat uurtjes in een droogoven of op de laagste temperatuur van een normale oven drogen om tot een dunne snoepplak te laten drogen. Na 5-7 uur in een normale oven of  8-12 uur in een droogoven is de structuur van deze plak inderdaad net leer! En that’s it. Van dit leer (‘Tante Toos’ had al wat plakken voor ons klaarliggen) snijden we eenvoudig reepjes die we oprollen tot matties. Easy peasy!

Snoep zonder troep | Tante Toos Suikerloos

Foto: Tante Toos Suikerloos

Ook de gummies maak je van een fruitsmoothie. Hierin verwerk je gelatinepoeder of agar agar om het mengsel op te laten stijven. Het mengsel gieten we in leuke vormpjes en zetten we vervolgens wat uurtjes in de vriezer. Helaas kunnen we door de lange wachttijd van de gummies en de matties niet ons eigen lekkers mee naar huis nemen, maar krijgen we een zakje van het door ‘Tante Toos’ gemaakte snoep.

De zelfgemaakte poppies, het derde snoepgoed waarvoor we de keuken in duiken, kunnen we wel mee naar huis nemen. Althans, als je ze niet voor vertrek al hebt opgegeten. Want nom nom, deze zijn me lekker! De poppies zijn voor mij geen verrassing en daarom wat minder spannend om te smaken. Dit lekkers ken ik zelf maar al te goed! De poppies van Tante Toos Suikerloos zijn namelijk de dadelballetjes die ook wel blissballs worden genoemd. Hiervan vind je op mijn blog hier ook een recept terug voor een chocolade-kokosvariant. Dit blijft zo lekker en de variaties zijn ook nog eens eindeloos!

Aanrader?

Hoewel ik zelf niet echt met snoepjes, maar meer met koekjes en muffins snoep, is het erg leuk om eens een nieuwe kijk op snoepgoed te krijgen. Het is zo makkelijk om ook daarvan gezonde varianten te maken! Zelf zou ik de matties niet zo snel thuis maken vanwege de lange oventijd van 5-7 (!) uur, maar de gummies maak je echt in een handomdraai zelf. Dus kan ik de workshop aanraden? Absoluut!

Neem voor meer informatie een kijkje op de site van Tante Toos Suikerloos (klik hier). En ben je benieuwd naar ‘Tante Toos’? Lees mijn interview voor HTSPT Rotterdam via deze link!

Snoep zonder troep | Tante Toos Suikerloos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *