Kweek je eigen avocadoplant

avocadoplant in wording

Je eigen avocadoplant kweken? Te leuk! En ook heel erg makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is wat water en geduld. Heel veel geduld.

Stap 1: maak je pit schoon

Verwijder de pit uit je avocado. Zorg ervoor dat je de pit hierbij heel laat en dus niet insnijdt. De avocado zelf eet je natuurlijk lekker op. Heerlijk op brood of wat dacht van je van een vegan chocolademousse of een pesto?

Beschadig de avocadopit niet, dus zorg dat je hier niet per ongeluk in snijdt.

Was de pit goed schoon, totdat deze niet meer plakkerig of slijmerig aanvoelt. Op internet lees je dat sommigen het bruine vliesje van de pit verwijderen om het ontkiemproces te versnellen, terwijl anderen juist schrijven dat dit de beschermlaag van de pit is. Ik heb het geprobeerd met en zonder vliesje en mijn advies is om het vliesje lekker te laten zitten. Dit scheelt je ook wat werk, want makkelijk is het niet om te verwijderen!

Stap 2: zet de pit in water

Pak een glas water en tandenstokers of kleine satéprikkers. Prik halverwege de pit de drie stokers of prikkers in de pit. Hierop laat je de pit op de rand van het glas steunen. Zorg dat je de onderkant – dat is de kant met het lichte plekje – onderin het glas zet.

Zorg dat de avocadopit boven het water uitkomt.

Vul het glas met water en zorg ervoor dat je pit half boven het water uitkomt. Je kan hiervoor kraanwater gebruiken, maar bedenk wel dat pitten erg gevoelig zijn voor bijvoorbeeld kalk of zout in het water. Mijn ervaring is dat de pitten bijvoorbeeld niet zo goed groeien op het harde Rotterdamse kraanwater. Het is beter om fleswater of regenwater te gebruiken.

Zet de pit op een zonnig plekje en wacht af!

Stap 3: geduld

Nu is het een kwestie van geduld hebben! Geloof me: het kan weken duren voordat je pit uitkomt.

Je zult zien dat het bruine vliesje uitdroogt en openscheurt. Ook zal je zien dat de pit zelf gaat barsten, eest onder en later boven. Uit de barst onderaan de pit komen uiteindelijk worteltjes en bovenaan zal een steeltje met blaadjes verschijnen.

Ondertussen moet je zorgen dat de pit onder water blijft, dus vul je het water regelmatig bij. Een deel van het water zal door de warmte verdampen. Als je op internet instructies voor het kweken van een avocadoplant leest, zal je zien dat er discussie bestaat over het verversen van water. Sommigen zeggen dat je dat juist moet doen vanwege de bacteriën in het water, terwijl anderen zeggen dat je de pit juist zijn eigen gang moet laten gaan en de pit er slecht tegen kan als deze tijdens het verversen uit het water wordt gehaald. Ik heb zelf voor de middenweg gekozen. Als het water te vies werd – en ik het ook niet zo lekker vond om naar te kijken – heb ik het wel ververst.

Helaas komen sommige pitten bij mij nooit uit. Een kwestie van pech!

Om teleurstellingen te voorkomen: bij mij komen sommige pitten helaas nooit uit. Ik denk een kwestie van pech. Om die reden zet ik er meestal een aantal tegelijk in glaasjes, zodat het minder erg is als een aantal toch niet uitkomen.

Home-grown avocadoplant in verschillende stadia

Stap 4: verpotten

We zijn nu enkele weken of zelfs maanden verder. Je hebt worteltjes en ja, ook een klein steeltje met blaadjes. Een avocadoplant in wording vormt zich!

Het wordt dus tijd om je plant een potje te geven. Hoe groot je steeltje moet zijn? Daarover verschillen de meningen. Meestal lees je dat de steel 10-15 cm moet zijn en/of je blaadjes van 2 cm moet hebben. Anderen zeggen weer dat je het plantje kan verpotten, zodra er een steeltje ontstaat. Ik bleef zelf aan de veilige kant en wachtte tot er blaadjes waren gegroeid en het steeltje toch minstens 5 cm hoog was.

Je ziet worteltjes en ja, ook een steeltje met blaadjes. Hoog tijd om je plantje een pot te geven!

We gaan dus verpotten! Zoek een pot uit van 20-25 cm. Ik gebruikte daarin nog een ‘binnenpot’ (zo’n plastic pot waarin je planten ook altijd koopt bij het tuincentrum), zodat ik de plant eventueel van buitenpot kon verwisselen en ook even kon checken of ik niet te veel water had gegeven en er water op de bodem stond.

Allereerst verwijder je natuurlijk de satéprikkers, want deze zijn niet langer nodig. Het verpotten moet je erg voorzichtig doen. De wortels van je avocadoplant zijn nog erg kwetsbaar. Ik vulde de bodem van de pot met tuinaarde en hield daarna de plant in het potje. De tuinaarde vulde ik vervolgens voorzichtig bij rondom de wortels. Zorg ervoor dat je pit – net als in het glaasje – boven de aarde uitsteekt. Duw de aarde rondom de pit wat aan.

Geef de plant na het verpotten even wat extra water.

avocadoplant in wording

Stap 5: verzorg je avocadoplant

Nu kan je je plant lekker laten groeien! Je kan je plant zijn eigen weg laten gaan of hierin wat bijsturen. Je kan direct na het verpotten de bovenste paar blaadjes verwijderen of het steeltje bovenaan schuin afsnijden, zodat je plantje zijn energie zal stoppen in de groei in de breedte. Dit kan je ook doen als de plant groeit, bijvoorbeeld om de 15 cm. Nog een tip voor een mooie en goede groei van je plant is om de pot regelmatig te draaien. Zoals alle planten groeit je avocadoplant naar het zonlicht en zal de plant schreef groeien, als je deze niet af en toe draait.

Een avocadoplant groeit naar het zonlicht, dus draai de pot regelmatig om een mooie, rechte plant te krijgen.

Geef de avocadoplant regelmatig wat water . Let wel op dat de plant niet te nat is. De grond moet vochtig zijn, maar niet nat. Als de blaadjes wat slap hangen, lichter worden of verdorren, hebben ze vaak wat meer nodig.

Als de plant gaat groeien, zal hij uiteindelijk een grotere pot nodig hebben. Verhuis de avocadoplant bij voorkeur in de lente naar een grotere pot. Let erop: een avocadoplant kan je buiten neerzetten, maar deze is niet winterhard. Daalt de temperatuur onder de 10 °C, verhuis de plant dan naar binnen!

Home-grown avocadoplant

Stap 6: avocado’s eten?

Helaas, je zult niet al te snel avocado’s van je plant kunnen verwachten. De plant kan uitgroeien tot een boom van enkele meters, maar dat betekent niet dat er avocado’s zullen groeien.

Wil je avocado’s, dan zal je plant bevrucht moeten worden en heb je sowieso dus nog een boom nodig (met bloemen van het andere geslacht). Kleine kans dat je in ons klimaat ook echt avocado’s zult gaan kweken. De plant is vooral gewoon leuk als mooie kamer- of terrasplant.

De kans is helaas klein dat je in ons klimaat ook echt avocado’s zult gaan kweken.

Meer tips

Heb je meer advies nodig? Vraag maar raak in de comments en ik doe mijn best je te helpen!

Hier vind je trouwens een handige blogpost, waarvan vooral de vragen in de comments alle mogelijke problemen met je avocadoplant bespreken, inclusief tips van plantenexpert Jordy! En het internet biedt ook goede raad. Zo zie ik ook plantjes voorbij komen waarvoor de pitten direct in de grond zijn gezet en de tussenstap van het kweken op water is overgeslagen, al heb ik ook gelezen dat de kans van slagen dan juist minder groot is.

Probeer het vooral zelf eens uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *