Bonenbrownie met kokoscrème en aardbeien

Een stukje hemel kwam gisteren uit mijn oven!

Ik had al een weekje niks kunnen bakken na het laseren van mijn ogen en ik stond echt te trappelen om weer eens wat te bakken. Een betere nieuwe start had ik me niet kunnen wensen!

Ik besloot een brownie te maken. Mijn vriend had me na mijn laserbehandeling heel lief getroost met de nodige chocola, dus ik kon wel een healthy brownie gebruiken om weer even af te kicken van al die ongezonde suikers!

Met mijn bakenthousiasme moest het natuurlijk wat extra’s worden, dus besloot ik de brownie af te maken met een heerlijke topping van kokoscrème! In mijn recept voor gezonde en vegan kokosslagroom liet ik je al kennismaken met de wonderen van kokosroom. Kokosroom kan je kopen in een pakje (bijvoorbeeld van het merk Kara bij een Aziatische supermarkt) of je gebruikt een blik kokosmelk. Het blik kokosmelk zet je een dag/nacht van tevoren in de koelkast. Door de kou scheidt de kokosroom in de kokosmelk van het water en kan je dit er zo uitscheppen. Let op: je mag het blik dus niet schudden! In het slagroomrecept moet de room opstijven met de hulp van klopfix en ook in dit recept moet het wat dikker worden. Hiervoor gebruik je een beetje gelatine of het plantaardige agar agar (te koop bij de toko).

De kokosroom smaakt echt heerlijk met de bonenbrownie en de aardbeien maken het echt helemaal af! Heb ik je al overtuigd dat dit je nieuwe favoriete recept wordt? Aan de slag dan maar!

Bonenbrownie met kokoscrème en aardbeien

Wat heb je nodig?

Voor de bonenbrownie:

1 blik zwarte bonen (400 gr)
2 eieren
100 ml (amandel)melk
15 gr bakpoeder
30 gr (vanille) eiwitpoeder (of (kokos)meel en een zoetmiddel)
8 dadels
een handje rozijnen
40 gr cacao
een paar vanilledruppels of een mespuntje vanillepoeder
(kokos)olie om in te vetten

Voor de topping:

kokosroom
scheutje (amandel)melk
3 velletjes gelatine of wat agar agar
verse aardbeien

Bonenbrownie met kokoscrème en aardbeien

Hoe maak je het?

Je begint met het bakken van de brownie. Wel hiervoor eerst de dadels en rozijnen in warm water. Dan zijn ze later makkelijker in je beslag te verwerken. De dadels en rozijnen zijn je zoetmaker en de vanille zal deze zoetheid versterken. Want wist je dat vanille een smaak is die de zoetheid in baksels naar boven haalt? Ik stop daarom vaak een druppeltje vanille in mijn beslag!

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Laat de zwarte bonen uitlekken en verwerk ze met alle andere ingrediënten voor de bonenbrownie tot een glad beslag. Ik maak het mezelf makkelijk en doe dit door alle ingrediënten in mijn blender te stoppen. Zoals je ziet, gebruik ik een beetje eiwitpoeder met smaak in het beslag. Dit geeft wat extra binding en heeft een wat zoete smaak. Geen eiwitpoeder in huis of blijf je hier liever van weg? Gebruik dan wat meel (het liefst kokosmeel, wat met zijn fijne structuur goed op eiwitpoeder lijkt) en een ander zoetmiddel, zoals honing of stevia.

Vet een brownieschaal of lage ovenschaal in met (kokos)olie of bedek het (deels) met bakpapier. Vul het met je beslag en bak het ongeveer 45 minuten in de oven. De baktijd is natuurlijk afhankelijk van je oven, dus check de brownie zelf regelmatig. Doe hiervoor de satéprikkertest: prik met een satéprikker in de bonenbrownie om te controleren of deze gaar is. De prikker komt ‘droog’ uit je baksel, als deze goed is.

Laat de bonenbrownie vervolgens even afkoelen en ga aan de slag met de topping. Zet hiervoor een klein pannetje op het vuur en voeg hieraan de kokosroom en (amandel)melk toe. Proef even van de topping. Niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat zoetmaker zoals honing of agavesiroop naar smaak toe. Los hierin vervolgens de gelatine of agar agar in op. Wacht tot de kokoscrème langzaam dikker wordt.

Bestrijk de bonenbrownie met de kokoscrème. Snijd de aardbeien in plakken en beleg hiermee de brownie. Even laten afkoelen in de koelkast en klaar is je traktatie.

Eet smakelijk!

Bonenbrownie met kokoscrème en aardbeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *