Cheesecake, de basics

Framboos cheesecake

Frambooscheesecake

Ik liet je al zien hoe je met appeltaart, mugcakes en allerlei taartjes kon ontbijten en je hebt op mijn site al meerdere recepten voor cheesecakes voorbij zien komen. Maar hoe maak je nou zelf je perfecte cheesecake? Ik geef je mijn basisrecept en tips & tricks om daarmee je eigen variatie te maken!

Want cheesecake – of kwarktaart gewoon in het Hollands – is een van mijn favorieten. Het is simpel te maken en er zijn net als voor veel andere baksels talloze variaties te bedenken. Citroenkwarktaart? Frambozencheesecake? Het kan allemaal! De Nederlandse naam zegt het al: je maakt deze taart met kwark. De smaak is dus simpelweg afhankelijk van de kwark die je kiest, of je daar smaakmakers aan toevoegt en of je nog wat fruit door de kwarklaag doet.

De bodem is overigens weer gemaakt van mijn favorieten: havermout! Deze kwarktaart heeft dus alles wat je maar kan wensen. Stiekem is zo’n taart dus niet alleen lekker voor een verjaardag en andere bijzondere gelegenheden, maar ook gewoon als snack. Of als ontbijtje, want als je bedenkt dat in deze taart niet veel anders zit dan kwark en havermout, is dit eigenlijk gewoon een geweldige variant op je yoghurt-met-granolaontbijtje.

Ben je overtuigd? Aan het bakken dan maar!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:
60 gr (gesmolten) kokosolie
70 gr havermoutmeel
55 gr havermout
1 el cacao
1 el koek- of speculaaskruiden
fijngehakte noten (optioneel)

Voor de kwarklaag:
2 of 3 eieren
een bak kwark (meestal 450 of 500 gr)
ongeveer 200 gr (bevroren) fruit
vanille, citroenrasp, etc. (optioneel)

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Smelt de kokosolie (bijvoorbeeld door de olie in een schaaltje in de magnetron te zetten). Voeg hieraan de overige ingrediënten voor de bodem toe en roer het door elkaar tot een ietwat kruimelig deeg.

Bekleed een taartvorm met bakpapier of vet de bodem in. Bedek de bodem vervolgens met je kruimeldeeg en druk dit met de bolle kant van een lepel aan. Zet de bodem ongeveer vijf minuten in de oven en maak ondertussen de kwarklaag.

Meng voor de kwarklaag de ingrediënten voor de kwarklaag – behalve het fruit – tot een glad mengsel. Ik doe dit bijvoorbeeld in mijn blender. Roer hier het fruit doorheen. Giet deze kwarkmix over de bodem.

Bak de taart ongeveer een uurtje op 160 °C.

Neem tussendoor af en toe een kijkje, want de baktijd en temperatuur is per oven toch een beetje verschillend. De taart is klaar als de kwarklaag nog een beetje meebeweegt, als je met de springvorm schudt, maar de kwarkmix is wel vast en niet meer vloeibaar. Is de taart nog niet ‘vast’ genoeg, maar verkleurt de bovenkant wel? Tip: bedek je taart met aluminiumfolie. Dan zal de taart wel verder garen, maar stopt het verkleuren!

Laat de cheesecake daarna afkoelen en zet het nog een paar uur in de koelkast. Het liefst maak je deze taart daarom de avond tevoren.

Healthy skyr cheesecake

Healthy skyrcheesecake met frambozen

Kies je eigen smaakvariaties!

Je bent helemaal vrij in de keuzes! En geloof me, die zijn eindeloos. Maar ik help je natuurlijk graag op weg met wat van mijn favorieten.

  • Citroentaart is in de zomer het allerlekkerste. Kies daarvoor voor citroenkwark of voor neutrale kwark met citroensap en citroenrasp. Wil je je citroentaart een vrolijk geel kleurtje geven? Voeg nog wat kurkuma toe een de kwarklaag. Daar proef je niks van en het ziet er superleuk uit!
  • Raspberrycheesecake is toch wel mijn absolute favoriet! Gebruik daarvoor frambozenkwark (zoals die van Optimel) of neutrale kwark met vanille. Voeg aan de kwarklaag een flinke lading (diepvries)frambozen toe!
  • Skyrtaart maak je met IJslandse skyr in plaats van kwark. Lekker veel eiwitjes en weer heel erg anders! Skyrtaart is erg lekker met wat fijngehakte amandelen in de bodem en wat frambozen in de skyrlaag.
  • Bosbessentaart mag natuurlijk in dit rijtje niet ontbreken. Daarvoor gebruik je vanillekwark of voeg je vanille toe aan je normale kwark. Bosbossen erdoor en smullen maar!

Wat is jouw favoriete smaak?

Citroen cheesecake met frambozen

Citroenkwarktaart met frambozen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *