Bananenbrood, de basics

Je kan je niet met gezonde voeding bezig houden en niet bekend zijn met het concept bananenbrood, zo lijkt het wel. Ik heb zelf deze term nooit begrepen. Brood? Dit is toch gewoon een cake? Misschien is de naam vooral een goed excuus om de cake als ontbijt te gebruiken. Want laat bananenbrood nou niet alleen een heerlijk tussendoortje, maar ook een topontbijt zijn. Ontbijten met taart, wie wil dat niet!

Bananenbrood kan je op veel manieren maken. Verschillende meelsoorten, verschillende verhoudingen, als bananen maar het hoofdingrediĆ«nt zijn! Bananen zijn ook echtĀ ideale bakingrediĆ«nten. Ze maken je baksel zoet, hebben een bindende werking en zijn een relatief goedkope fruitsoort. Ik ben fan! In mijn bananenbrood gaan dan ook flink veel bananen.

Bananen, en dan? Ik bak graag met havermoutmeel. Dit meel kan je in de (gezondheids)winkel kopen, maar ook makkelijk zelf maken door een pak havermout te blenden. Net als banaan is havermout relatief goedkoop en daarom een goede vriend van je portemonnee. Havermout is bovendien lekker voedend en heeft een fijne neutrale smaak. Geen zin in havermoutmeel? Gebruik gerust iets anders wat je in huis hebt, zoals speltmeel. De glutenvrije eter kan havermeel makkelijkĀ inruilen voorĀ boekweitmeel.

Varieer!

Met bananenbrood kan je alle kanten op. Ik geef je hier mijn basisrecept en nodig je uit om zelf te experimenteren! Op mijn blog vind je al veel voorbeelden, zoals deze cake met wortel en koekkruiden (recept) en deze variant met appel en amandelen (recept). Maar experimenteer vooral zelf met je favoriete ingrediƫnten.

Let er daarbij wel op dat vochtig fruit je cake wat slapper en vochtiger maakt. Vind je dit niet lekker? Voeg dan wat extra droge ingrediƫnten (havermoutmeel dus) toe. En wil je een chocoladevariant? Bedenk dan dat dit niet alleen een kwestie van cacao toevoegen is, omdat een chocoladecake vraagt om wat extra zoetigheid. Verwerk dan bijvoorbeeld ook dadels of in water gewelde rozijnen in je beslag.

De geur als deze cake uit de oven komt.. šŸ˜ #happinessis… #healthybaking #applesandbananas

A post shared by Maartje šŸ’‹ (@healthymaartje) on

Wat heb je nodig?

3 (overrijpe) bananen
2 eieren
100 ml (plantaardige) melk
15 gr (wijnsteen)bakpoeder
200 gr havermoutmeel

kruiden naar keuzeĀ (zoals kaneel, vanille of speculaaskruiden)
fruit, rozijnen, noten, zaden, etc. naar keuze
geraspte kokos, zaden of stukjes noot als topping

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 Ā°C.

Mix de bananen, Ā eieren, (plantaardige) melk, bakpoeder en eventuele kruiden (zoals kaneel, vanille of speculaaskruiden) tot een glad beslag. Dit doe je bijvoorbeeld in een blender of keukenmachine. Voeg hieraan je fruit/noten/zaden/etc. en het havermoutmeel toe en roer het beslag goed door.

Vul een ingevet cakeblik met het beslag voor het bananenbrood. Bestrooi met een eventuele topping naar keuze.

Bak de cake ongeveer een half uurtje in de oven.Ā Prik vervolgens met een satĆ©prikker in je bananenbrood om te controleren of de cake gaar is: de prikker komt ā€˜droogā€™ uit je baksel, als deze goed is. Laat de cake dan afkoelen in de warme oven. Als dit niet het geval is, laat je de cake nog eventjes in de oven staan.

Veel bakplezier!

bananenbrood: kruidige wortelcake

One Response to “Bananenbrood, de basics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *