Kruidige wortelcake

Home, sweet home! Sinds gisteren ben ik na mijn reis van twee maanden door Cambodja, Laos, Myanmar en Thailand weer in het koude Nederland. Ik heb zo van mijn reis genoten dat ik niet veel van thuis heb gemist, maar ik werd toch wel heel erg blij van de gedachte thuis eindelijk weer zelf de keuken in te kunnen duiken. Want hoe leuk het ook is om drie keer per dag buiten de deur van alle lokale lekkernijen te genieten, er gaat uiteindelijk niets boven een home-made maaltje, toch?

Dus dook ik gisteren gelijk de keuken in om wat lekkers te bakken! Deze Hollandse winterse kou vraagt natuurlijk om een goede kop thee – of chocolademelk met slagroom, hmmm! – en een bijbehorende winterse, kruidige lekkernij. Voeg daar nog wat hidden veggies aan toe om de weerstand te helpen en deze kruidige wortelcake past perfect bij deze tijd van het jaar.

Wat heb je nodig?

175 gr wortel
50 gr rozijnen + extra rozijnen
3 (overrijpe) bananen
2 eieren
100 ml (soja)melk
15 gr (wijnsteen)bakpoeder
2 el kaneel
4 el koek- en speculaaskruiden
200 gr havermoutmeel*
1 schep vanilewhey of 30 gr extra meel en vanille
amandelschaafsel

* Of gebruik een andere meelsoort naar keuze, zoals spelt of boekweit. Havermoutmeel maak je overigens heel makkelijk zelf door havermout in de blender te vermalen tot meel!

Hoe maak je het?

Wel de rozijnen in warm water.

Rasp de wortel. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Giet de rozijnen af en mix deze met de bananen,  eieren, (soja)melk, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden tot een glad beslag. Dit doe je bijvoorbeeld in een blender of keukenmachine. Voeg hieraan de geraspte wortel, het havermoutmeel en de vanille(whey) toe en roer het beslag goed door. Voeg eventueel nog een paar extra rozijnen toe aan het beslag.

Vul een ingevet cakeblik met het beslag voor de wortelcake. Bestrooi met het amandelschaafsel.

Bak de cake ongeveer een half uurtje in de oven. Prik vervolgens met een satéprikker in je wortelcake om te controleren of de cake gaar is: de prikker komt ‘droog’ uit je baksel, als deze goed is. Laat de cake dan afkoelen in de warme oven. Als dit niet het geval is, laat je de wortelcake nog eventjes in de oven staan.

Enjoy!

Follow my blog with Bloglovin

kruidige wortelcake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *