Pepernotenpompoentaart

pepernotenpompoentaart

Het is weer Sinterklaas! Dit jaar vier ik het feest voor het eerst sinds tijden niet, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik de sinterklaassnacks ook oversla. Vorig jaar voorzag ik jullie al van recepten voor pepernoten (klik hier) en een sinterklaascake met pepernoten en sinaasappel (klik hier) en dit jaar ging ik aan de slag met mijn winterfavorieten: pepernoten en pompoen!

Het idee van de pompoenlaag baseerde ik op een pompoentaart van Essyhealthylife en combineerde ik met de pepernotenbodem die ik op instagram veel langs zal komen. Het resultaat? Een van de lekkerste taarten die ik ooit heb gegeten!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:
150 gr (spelt)pepernoten
gesmolten kokosolie

Voor de pompoenlaag:
500 gr pompoen
3 eieren
30 gr kokosmeel of eiwitpoeder
2 el gesmolten kokosolie
50-70 gr palm- of kokosbloesemsuiker (naar smaak)
2 tl wijnsteenbakpoeder
pumpkin spices (of kaneel/speculaaskruiden)

Het recept is goed voor een taart in een kleine springvorm of een wat dunnere taart in een grotere springvorm. Meer taart? Verdubbel dan de hoeveelheden!

Hoe maak je het?

Schil de pompoen en snijd het in stukken. Kook gaar, totdat de pompoenstukjes zacht zijn. Giet af en laat even afkoelen.

Vermaal de pepernoten (in een keukenmachine of blender). Voeg hieraan gesmolten kokosolie toe, totdat het mengsel plakkerig wordt (ongeveer 5 eetlepels). Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. Bedek de bodem met het pepernotenmengsel, verdeel het gelijkmatig en druk het met de bolle kant van een lepel plat. Zet de bodem even in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Pureer nu de pompoen met de overige ingrediënten voor de pompoenlaag. Het blijft een vloeibaar mengsel. Giet dit langzaam over de pepernotenbodem.

Bak gaar in de oven, totdat de pompoenlaag ‘hard’ is. De pepernotenpompoentaart mag nog wat bewegen, als je hem uit de oven haalt, maar moet niet meer vloeibaar zijn. Dit is na ongeveer 40 minuten. Laat de taart vervolgens nog een tijdje opstijven in de koelkast.

Enjoy!

Variatietip

Dit recept is natuurlijk niet een van mijn meest gezonde recepten met de zoete pepernotenbodem. Wil je de taart iets gezonder, maar geen smaak verliezen? Wissel dan de helft van de pepernoten in voor bijvoorbeeld havermeel. Dan heb je nog wel pepernotensmaak, maar iets minder ongezond zoet!

En wil je eens een dikkere taart maken dan die op de bovenste foto? Voeg dan gewoon meer pompoen en een extra eitje aan je cheeselaag toe! Op de foto hieronder zie je de extra dikke pompoencheesecake, nom nom!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *