Herfstige pompoensinaasappelcake

pompoensinaasappelcake

Vorige week zijn we op kantoor van start gegaan met een fitmaand, zo leuk! Iedere dag staat er iets anders op het programma, zo hebben we een keer gezond ontbeten, loopt iedereen met een stappenteller rond, hebben we samen gesport en volgden we een workshop.

Deze en volgende week mag ik aan de slag! Afgelopen woensdag gaf ik met een kantoorgenoot een voedingsworkshop “How to start” (Onze belangrijkste tips: sla geen maaltijden over, drink genoeg, leg de focus van je avondeten meer op groente en eet gevarieerd!) en volgende week woensdag maak ik een gezonde lunch. Nog best veel werk allemaal, maar het is zo leuk om mijn collega’s op deze manier wat mee te geven over een gezonde levensstijl!

En vandaag.. voorzie ik heel kantoor van een gezonde snack! Deze herstige sinaasappelpompoencake met walnoten staat samen met mijn healthy brownies met kokos en fruitpizza zal zo tijdens de koffie worden uitgedeeld onder mijn collega’s. Pompoen is natuurlijk echt een product van dit seizoen en komt daarom ook veel in mijn recepten terug. De combinatie met speculaaskruiden is echt hemels! De sinaasappelrasp geeft de cake net dat frisse en zoete dat deze anders wat zware cake tot een perfect snack maakt. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden!

Wat heb je nodig?

Voor een kleine pompoensinaasappelcake:
225 gr pompoen(puree)
3 bananen
3 eieren
75 gr speltmeel
75 gr havermoutmeel
3 tl (wijnsteen)bakpoeder
speculaas-/koekkruiden
1 sinaasappel (geraspt)
vanille(druppels/poeder)
optioneel: walnoten of pompoenpitten ter garnering

Wil je een grotere cake? Voeg dan een kwart meer toe aan de hoeveelheden (dus 300 gr pompoenpuree, 4 bananen, 4 eieren, 4 tl bakpoeder, 100 gr van de meelsoorten).

Hoe maak je het?

Verwarm je oven voor op 200 °C.

Maak eerst je pompoenpuree. Dit doe je door 225 gr pompoen in de oven te garen, totdat de pompoen zacht is. Laat de pompoen vervolgens even afkoelen (anders stollen de eieren gelijk als je deze in een latere stap toevoegt). Pureer de pompoen vervolgens met de bananen tot een gladde massa met een keukenmachine, blender of staafmixer.

Was de sinaasappel in kokend heet water en rasp vervolgens de schil.

Klop de eieren luchtig en voeg deze met de kruiden, het bakpoeder, de vanille en de sinaasappelrasp toe aan het pompoenbeslag.

Voeg tot slot het havermout- en speltmeel toe aan je beslag en mix alle ingrediënten nogmaals goed.

Giet het beslag voor je pompoensinaasappelcake in een cakevorm. Garneer met de walnoten of pompoenpitten en bak de cake ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een satéprikker in je cake om te controleren of de cake gaar is: de prikker komt ‘droog’ uit je baksel, als deze goed is. Is de cake nog niet gaar, maar verkleurt de bovenkant te snel? Dek je cakeblik dan af met aluminiumfolie.

Enjoy!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *