Skyrtaart

healthy skyrcheesecake

Ik was na mijn vakantie nog steeds in IJslandse sferen (lees hier over onze favoriete spots in Rejkjavik!), dus experimenteerde ik vlak na terugkomst met IJslandse skyr in de keuken en maakte ik deze cheesecake met frambozen van IJslandse skyr!

Experiment geslaagd? Yes, absoluut! De proevers hebben het recept unaniem goedgekeurd. De beste reactie was misschien nog wel die van een vriend: “Dit smaakt alsof dit heel slecht voor je is. Is dit serieus gezond?” Ja, dat is het!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:
50 gr dadels
110 gr amandelmeel
40 gr amandelen
2 el kokosolie
1 el honing of agavesiroop

Voor de skyrlaag:
450 gr skyr naturel
2 scheppen vanillewhey (ongeveer 50 gr) of een zakje vanillepoeder
4 blaadjes gelatine
ongeveer 100 gr (diepvries)frambozen

Hoe maak je het?

Wel de dadels in warm water. Hak de amandelen in kleinere stukken. De amandelen hoeven niet fijn te worden gesneden. Het is juist de bedoeling dat er wat grove stukken in de bodem zitten. Als je geen vloeibare kokosolie hebt, smelt dan ook de olie.

Meng de ingrediënten voor de bodem en kneed het deeg door. Bedek een rechthoekige ovenschaal/brownievorm met bakpapier. Vul de vorm met het deeg voor de bodem. Druk het stevig aan en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. Zet de bodem in de koelkast om af te koelen.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm in een pan op het vuur de skyr met de vanillesmaakmaker en (uitgeknepen)gelatineblaadjes. Roer alles goed door, totdat de gelatine is opgelost in de skyr.

Zet het vuur uit. Voeg de frambozen aan de skyr toe. Roer ze er voorzichtig doorheen. Het is niet erg als er wat roze vegen door de skyr zitten, maar het is niet de bedoeling dat het een roze frambozenskyr wordt. Giet vervolgens het frambozenskyrmengsel over de notenbodem. Zet de skyrtaart vervolgens een avondje in de koelkast staan.

En klaar is je taart. Enjoy!

2 Responses to “Skyrtaart

  • Bedankt voor dit heerlijke recept. Is het mogelijk om de amandelmeel door iets anders te vervangen!?

    • Dankjewel, Marja, leuk om te horen!
      Amandelmeel kan je vervangen door ieder ander notenmeel, maar ook door ‘gewoon’ meel (havermoutmeel, boekweitmeel, speltmeel, etc.). Zelf vind ik ander meel minder lekker, maar het kan wel prima. Let er wel op dat amandelmeel zwaarder is en dat je dus minder gram ‘gewoon’ meel nodig zal hebben. Even experimenteren dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *